Sinds de start van de zogeheten Corona-crisis lijkt het alsof de overheid trouwen ten tijden van Corona onmogelijk maakt. Nu veel bruidsparen hun dag hebben moeten uitstellen of cancelen en het niet echt duidelijk is wanneer hun bruiloft wel kan gebeuren zoals zij dat graag willen zie ik steeds vaker de vraag “Hoe kan je toch trouwen in Coronatijd?” Voorbij komen op facebookgroepen en forums. Om even heel kort antwoord op deze vraag te geven; Het is zeker mogelijk alleen niet op de manier waarop jij in eerste instantie dacht.

Als wij het in Nederland hebben over trouwen denken wij dat er maar een ding mogelijk is: Een lange dag waarop wij met al onze familieleden en vrienden gaan vieren dat er getrouwd word. Het zal wel wat kosten maar ach je trouwt maar een keer, tenminste daar gaan we dan van uit. Voor jouw droombruiloft geldt misschien wel hoe gekker, des te beter?

De kosten van zo een dag variëren van 10.000 tot 500.000 euro en dat is natuurlijk geheel afhankelijk van de persoonlijke wensen die jij en je partner voor zo een grote dag hebben. Een trouwbudget bestaat uit de kosten voor de kleding, locatie, aantal gasten, decoratie, bloemstukken, fotografie, videograaf, enz enz. Ook de door jou gekozen dag en het jaargetij heeft invloed op de totale kosten van je bruiloft.

Hoe ik ging trouwen in Corona tijd.

Wanneer ik vertel dat mijn man en ik op een maandag ochtend naar het gemeentehuis zijn gestapt voor een intieme ceremonie waarna wij met onze getuigen thuis een taartje hebben gegeten en we echt de dag van onze leven hebben beleefd kijken veel mensen mij raar aan. Als ik dan ook nog vertel dat wij ons pas na de ceremonie omtoverde in een bruidspaar en ik mijn eigen trouwfotoshoot gefotografeerd heb word ik helemaal voor gek verklaard.

Trouwen, corona, tijd, 2020,

Maar goed! Wij hebben echt genoten van een fantastische dag die helemaal om ons en onze liefde ging en we hebben er prachtige foto’s van! Achteraf stuurde wij onze familie en vrienden een kaartje met het bericht dat wij stiekem waren getrouwd en dat wanneer het weer mogelijk is nog een feestje te wachten staat. Een feestje waarop ik mijn trouwjurk dan gewoon nog een keer ga aantrekken.

Moet je zo trouwen?

Als je erover nadenkt zitten we een beetje vastgeroest in een idee over hoe we zouden “moeten” trouwen en ik denk dat mijn perfecte bruiloft voor veel bruidsparen niet eens als optie gezien zou worden als de Covid-19 epidemie niet bestond. De maatregelen omtrent het trouwen zijn zo erg aangescherpt en ineens moeten bruidsparen op zoek gaan naar een andere manier om überhaupt te kunnen trouwen.

Er bestaan een aantal “andere” manieren om te kunnen trouwen en die wil ga ik toelichten. Wat ik ieder verloofd koppel wil meegeven is: je kunt trouwen op de manier zoals jij dat zou willen. Het is uiteindelijk een dag die gaat om jullie en niet om hoe andere vinden dat je het zou moeten vieren.

Elopement

Bij een elopement ga je er samen vandoor om te trouwen. Dit is natuurlijk een ideale oplossing voor koppels die geen zin, tijd of budget hebben om een hele grote bruiloft te organiseren. Sommige koppels kiezen voor een exotische locatie. Ze vertellen vrienden en familie dat ze lekker op vakantie gaan maar komen dan terug als een echtpaar. Jullie kunnen natuurlijk ook elke gewenste locatie in Nederland kiezen. Als jullie gaan voor een elopement betekend dit niet dat je perse een geweldige locatie midden in de bergen, op een parelwit strand of geweldige wereld stad moet uitkiezen.

Trouwen, corona, tijd, 2020, elopement, Nederland, natuur,

Voor bijzondere elopements in het buitenland zou je een bedrijf zoals interweddings (https://interweddings.nl/) inschakelen. Zij zorgen ervoor dat alles geregeld word en jullie huwelijk rechtsgeldig is. Door een bedrijf in te schakelen zullen de kosten voor jullie bruiloft wel wat hoger zijn als dat je het zelf zou regelen. Maar je bent er wel zeker van dat alles geregeld is.

Op een maandagochtend naar het gemeentehuis.

Trouwen, corona, tijd, 2020, gemeentehuis, schagen,

Het klinkt misschien niet echt romantisch en de grote angst is dat je in een soort van voetbalkantine wordt gezet om snel een krabbeltje te zetten en voilá jullie zijn getrouwd. Ik ben zelf op een maandagochtend naar het gemeentehuis gegaan voor een korte ceremonie (zonder toespraak) en kan je vertellen dat het echt niet zo erg is als het lijkt. Je bent daar met je geliefde en jullie staan tegenover elkaar voor een ambtenaar van de burgerlijke stand die op precies dezelfde manier jullie ceremonie zal uitvoeren als bij ieder ander huwelijk. Hij/zij spreekt alsof ze voor een hele menigte staat en de modernere gemeentehuizen hebben een goed ingerichte ceremoniezaal voor hun gratis voltrekkingen. Het voordeel van een gratis voltrekking is dat je echt met een kwartier weer buiten het gemeentehuis staat. Dit is natuurlijk ideaal voor als je niet zo graag in de belangstelling staat, elkaar het Ja-woord geven is al spannend genoeg.

Trouwen, corona, tijd, 2020, gemeentehuis, schagen,

Een Micro wedding.

Micro weddings zijn sinds de corona tijd helemaal hot, hip and happening! Wat een microwedding zo bijzonder maakt is dat je in het bijzijn van een klein gezelschap (30 tot 50 gasten) gaat trouwen. Het is een intieme manier om te trouwen en je kunt natuurlijk helemaal uitpakken qua locatie, styling en decoraties. Je viert een volledige bruiloft maar dan in een veel kleiner gezelschap en dat gaat vaak gepaard met lagere kosten waardoor je meer budget overhoudt voor jullie huwelijksreis!

Toch trouwen in Corona tijd?

Als je hier bent voor advies over hoe je zou moeten trouwen, dan kan ik je dit meegeven: “doe het gewoon zoals jullie dat zelf willen!” en niet zoals hoe je denkt dat je zou moeten trouwen. Willen jullie snel trouwen dan is misschien een van de bovenstaande opties wel wat voor jou. Ben je toch meer een voorstander van een grote dag met veel vrienden en familie? Dan moet je toch echt wachten tot het weer mag en kan. Houdt er dan alleen wel rekening mee dat zodra het weer mogelijk is om op deze manier te trouwen jouw droomlocatie al vol kan zitten op de gewenste trouwdatum en het vinden van andere leveranciers ook lastiger zal worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: