Jullie hebben natuurlijk genoeg dingen te regelen en te doen voordat het tijd is voor de grote dag. Na het kiezen van de datum, regelen van de locatie, vragen van jullie ceremoniemeester, versturen van de save the date kaarten, plannen van jullie dag en het uitkiezen van de bruidsjurk, het trouwpak, de taart en het diner. Is het tijd om na te denken over hoe jullie dag er uit komt te zien. Jullie visualiseren samen jullie perfecte dag en schetsen dit uit in een moodboard (waarschijnlijk op Pinterest).

Met een grove planning gaan jullie op zoek naar de geschikte fotograaf voor jullie trouwdag. Jullie hebben waarschijnlijk al nagedacht over de belangrijkste onderdelen; de voorbereiding, het ophalen, de fotoshoot en de ceremonie. Weten jullie eigenlijk al of jullie ook familie/groepsfoto's willen? Hoe bereid je dit voor? En wanneer is het beste moment om deze te maken?

Trouwfotografie, trouwreportage, groepsfoto, familie foto, bruiloft, trouwen, bruidsfotograaf, Nederland, Chantal Tak Fotografie,

Dit leek mij een mooi onderwerp om over te bloggen. Ik heb dit immers al vaker gefotografeerd en weet precies hoe je dit zo efficiënt mogelijk kan inplannen op jullie grote trouwdag. Dit is geschreven uit persoonlijke ervaring en hopelijk helpt het jullie op weg.

Goede voorbereiding is het halve werk.

Het zal jullie verbazen, bij het maken van het lijstje, hoeveel combinaties er mogelijk zijn en hoeveel groepsfoto's jullie eigenlijk gemaakt willen hebben. In dit geval een goede voorbereiding het halve werk, begin daarom op tijd met het opstellen van jullie lijst. Op deze manier kunnen jullie een beetje inschatten hoeveel tijd jullie hiervoor nodig hebben en bedenken wat het meest geschikte moment zal zijn voor het maken van deze foto's.

Trouwfotografie, trouwreportage, groepsfoto, familie foto, bruiloft, trouwen, bruidsfotograaf, Nederland, Chantal Tak Fotografie,

Een beetje hulp voor de fotograaf.

Ik ga eerlijk toegeven dat het verzamelen van alle mensen best een klus is op jullie trouwdag en waarschijnlijk meer tijd in beslag zal nemen dan je in eerste instantie had bedacht. De fotograaf is natuurlijk druk bezig met het vastleggen van alle gewenste combinaties en kent natuurlijk niet de namen van alle aanwezigen gasten. Daarom is het verstandig iemand aan te wijzen om te helpen met het verzamelen van alle gasten die op de foto gezet gaan worden. Aangezien de ceremoniemeester al genoeg taken heeft gekregen en waarschijnlijk op dit moment andere dingen aan het doen is, is dit misschien een leuke taak voor een familielid of vriendin die iedereen bij naam kent.

Trouwfotografie, trouwreportage, groepsfoto, familie foto, bruiloft, trouwen, bruidsfotograaf, Nederland, Chantal Tak Fotografie,

Beste moment voor de groepsfoto’s.

Jullie dag is al helemaal uitgestippeld en jullie willen zo lang mogelijk genieten van alle momenten, jullie gasten en elkaar. In de meeste gevallen kiezen bruidsparen ervoor de familie/groepsfoto's te maken tijdens de receptie. Bruidsparen boeken de fotograaf veelal om de voorbereiding, ophalen bruid, fotoshoot, ceremonie en het aansnijden van de taart te boeken. Professionele groepsfoto’s kunnen na de bruiloft naar de gasten kunnen toesturen als bedankje of worden gedeeld via facebook.

Jullie willen natuurlijk eerst even genieten van alle gasten, een drankje en een stukje taart. Daarom is het een goed moment om te beginnen met de familie/groepsfoto's als de receptie op zijn einde loopt.

Trouwfotografie, trouwreportage, groepsfoto, familie foto, bruiloft, trouwen, bruidsfotograaf, Nederland, Chantal Tak Fotografie,

Hoe maak je zo een lijstje voor de familie/groepsfoto’s?

Als jullie graag een foto willen met alle genodigde erop, is dit de beste om mee te beginnen. Voordat iedereen klaar staat zijn er al weer 10 minuten voorbij gestreken. Mijn ervaring als bruidsfotograaf is dat sommige mensen niet op de foto willen en daarom achter andere gaan verstoppen. In dit geval word deze foto meerdere malen gemaakt totdat iedereen te zien is.

Als deze foto is gemaakt is het verstandig om de mensen die klaar zijn de gelegenheid te geven terug te gaan naar de receptie ruimte om daar met elkaar te kletsen. Waarom? Omdat in de meeste gevallen deze gasten blijven kijken. Natuurlijk snap ik dat het reuze interessant is om te kijken naar dit tafereel. Maar voor de mensen die gefotografeerd gaan worden kan dit soms ongemakkelijk zijn. Er kijken dan zoveel mensen naar ze, waardoor ze zichzelf geen houding weten te geven en vaak niet meer naar wie ze moeten kijken. Het is zonde als jullie dan groepsfoto's krijgen met mensen die niet in de camera kijken of ongemakkelijk staan. 

De belangrijkste foto’s moeten als eerste, denk bijvoorbeeld aan de opa’s en/of oma’s die er misschien niet de hele dag bij zullen zijn. Daarna is het verstandig om op de foto te gaan met beide families, per gezin, ouders kind en eventueel nog broer en zus. Dan weet je zeker dat je deze foto's hebt. Mocht het gebeuren dat er geen tijd meer is voor de groepsfoto's en er een deel van het lijstje word overgeslagen, hebben jullie op dit moment de belangrijkste foto's voor jullie en de families.

Als alle combinaties aan familie foto’s zijn gemaakt, willen jullie waarschijnlijk nog met de getuigen en ceremoniemeester op de foto. Dit is een mooie herinnering voor in het trouwalbum en een mooi persoonlijk bedankje voor het geleverde werk. Zij vinden het natuurlijk speciaal dat ze een grote rol hebben gekregen in jullie bruiloft en de foto is dan het bewijs.

Als laatste kunnen jullie de foto's maken met de beste vrienden of de vriendengroep die waarschijnlijk staan te popelen om nog even met jullie op de foto te kunnen. Hier zou je kunnen beginnen met de complete vriendengroep waarna alle andere combinaties volgen en als er dan nog tijd over is kunnen jullie nog andere combinaties uitvoeren of ter plekke bedenken.

Trouwfotografie, trouwreportage, groepsfoto, familie foto, bruiloft, trouwen, bruidsfotograaf, Nederland, Chantal Tak Fotografie,

Meer weten?

Als jullie graag meer willen lezen over bruidsfotografie of verhalen van bruidsparen die getrouwd zijn en hoe hun dag was kijk dan verder op dit blog. Zit je met een vraag over over bruidsfotografie in het algemeen? Neem gerust contact met mij op via contact@chantaltak-fotografie.nl ik help jullie graag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: