Op je bruiloft worden jij en je partner als beroemdheden ontvangen. Het is tenslotte jullie dag. Hoewel beroemd zijn voordelen heeft, denk bijvoorbeeld aan je ceremonie meester die er de hele dag voor zal zorgen dat jij en je partner zorgeloos kunnen genieten. Het heeft ook zeker enkele nadelen, zoals paparazzi of in dit geval gasten die het op zich hebben genomen om zoveel mogelijk foto’s te maken van de bruiloft, zelfs wanneer je een professioneel fotograaf voor deze taak ingehuurd hebt.

Met dit vooruitzicht komt de gedachte in je op: wil je dat die foto’s zonder jouw toestemming op social media terecht komen? Nee!? Hoe zorg je er dan voor dat er geen foto’s worden gemaakt of gedeeld worden op social media? Ondanks alle maatregelen die ik je ga voorstellen is het onvermijdelijk. Er is altijd die ene gast (ome Henk!) die echt even die ene foto moet maken van het moment dat jij en je partner nonchalant in een stoel onderuit gezakt zijn om bij te komen van de chaos van de dag en laat dit nou net de foto zijn die hij/zij op social media zal plaatsen.

Maar er is ook goed nieuws! Jullie kunnen er wel alles aan doen om dit moment te vermijden. Nodig ome henk gewoon niet uit. Nee grapje! Maar je kunt je gasten wel uitleggen waarom je liever niet hebt dat zij foto’s van jullie bruiloft maken en/of delen op social media. Het is jullie bruiloft, jullie leven en daarom zijn jullie de eerste die een (professionele) foto van de bruiloft op social media mogen delen om het nieuws bekend te maken.

Bruiloft gasten hebben er soms geen erg in dat een smartphone op je bruiloft een not done is. Daarom is het belangrijk om hier vanaf het begin heel duidelijk over te zijn en dit is hoe je dat kunt gaan doen.

1. Vermeld het op de uitnodiging.

Laat je gasten al vroeg weten hoe je denk over smartphones op jullie bruiloft. Moeten de telefoons weggestopt zijn bij de ceremonie, maar mogen ze wel foto’s maken van de receptie? Is online delen toegestaan, maar wel pas nadat jij en je partner de eerste foto gedeeld hebt? Heb je een trouwhastag die je gasten zouden moeten gebruiken? Dan kun je makkelijk de foto’s vinden en eventueel laten weten of je de foto liever niet online wilt hebben.

2. Een bord in op de locatie.

Oke, dit is een beetje ironisch maar zoek naar #unpluggedwedding op social media en laat je inspireren door de leuke manieren om je gasten nog eens duidelijk te maken dat ze hun telefoon beter weggestopt kunnen houden.

3. Een Unplugged-ceremonie.

De makkelijkste manier om ongemakkelijke foto’s tegen te gaan is door je gasten het maken en uploaden van foto’s te verbieden. Deze trent word unplugged bruiloft genoemd en staat ook wel bekend als een apparaatvrije ceremonie zodat iedereen 100% aanwezig zal zijn en niet in de achtergrond stiekem zijn feed zit te checken. Je kijkt liever je foto’s terug waarop je ieders gezicht kan zien in plaats van hun nieuwe smartphonehoesje.

4. Maak een aankondiging.

Doe een beroep op je ceremoniemeester, ambtenaar of bruiloft-DJ en laat hem of haar een mededeling maken over het niet gebruiken van een smartphone. Nogmaals, zorg ervoor dat je duidelijk bent over wat wel en niet mag met betrekking tot fotografie en social media.

5. Wijzig je privacy-instellingen.

Overweeg om je pivacy instellingen tijdelijk aan te passen. Je kunt dan niet getagged worden in de foto’s dus deze zullen niet direct in jouw feed zichtbaar zijn.

6. Spreek overtreders aan.

Je hoeft je gasten niet zelf aan te spreken op hun ongewenste gedrag. Jullie taak is om ongestoord te kunnen genieten van je eigen bruiloft. Vraag een aantal vrienden of familieleden om op te treden als de telefoonpolitie en er voor te zorgen dat foto’s niet zomaar op social media gelekt worden.

7. Gebruik humor in uw benadering.

Dit is misschien wel de belangrijkste tip om er voor te zorgen dat je niet als een bridezilla gezien word door je gasten. Humor is de sleutel tot succes. Je gasten zullen zich niet aangevallen voelen, kunnen de grap wel begrijpen en gaan het hier dan ook over hebben met andere gasten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: