Beste bruiloft gast met je (smartphone) Camera,

Ik wil je al een tijdje schrijven want ik heb je zoveel te vertellen. Ik weet dat je het vast allemaal goed bedoeld. Je hebt waarschijnlijk geen idee hoe moeilijk jij mijn werk soms kan maken, daarom vind ik het best spannend om dit bericht te schrijven. Ik voel mij hier best onzeker over. “Wat als je dit niet kunt waarderen?”, “wat als je boos op mij wordt?” of “wat als ik je hiermee beledig?” Weet alsjeblieft dat dit helemaal niet mijn bedoeling is.  Na lang nadenken heb ik toch besloten deze open brief aan jou te schrijven. Ik hoop je te informeren, mijn kant van het verhaal te vertellen en je hopelijk tot een ander inzicht te brengen. Sta je er voor open te luisteren en bij de volgende bruiloft, waar jij als ere gast uitgenodigd bent, overwegen je camera er niet bij te pakken?

Onze generatie is de meest gefotografeerde generatie tot nu toe, we zijn constant bezig met het maken van fotoherinneringen. Van het perfect gestijlde ontbijtje dat jij vanmorgen voor jezelf hebt gemaakt tot de schoenen die je beste vriendin vanavond tijdens haar eerste date zal dragen. Alles wordt gedocumenteerd en gedeeld op sociale media. Aan de ene kant vind ik dit echt fantastisch om zoveel over andere te weten kom, aan de andere kant vind ik dit een grote ergenis.

Dit wil het bruidspaar.... niet!

Voorafgaand aan een bruiloft bespreek ik samen met het bruidspaar al hun persoonlijke fotowensen. Zo weten zij precies wat ze van mij mogen verwachten en ik weet wat ze graag willen, maar vooral ook wat ze niet willen. Ik weet dat de bruidegom er niet van droomde al een eerste glimp van zijn bruid al op social media te zien terwijl hij onderweg naar haar is. De bruid droomde er niet van dat in elke foto elektronica zichtbaar is. Weet je dat het bruidspaar het echt een nachtmerrie lijkt wanneer ze in een ceremoniezaal komen waar iedereen een smartphone voor het gezicht heeft om de "eerste" foto van het bruidspaar te kunnen maken. Ze vinden het ongemakkelijk al die camera’s.

Om het bruidspaar onbezorgt te kunnen laten genieten van werk ik elke keer weer even hard om de best mogelijke foto’s te maken. Als professioneel fotograaf probeer ik elke keer bijna onzichtbaar te werken en focus ik op de must have momenten. Kun je je de schrik voorstellen als er tijdens het overhandigen van de ringen ineens een flits afgaat en ik het belangrijke moment niet goed in beeld heb kunnen brengen omdat mijn camera daar niet op voorbereid was?

Kun je het je voorstellen?

Je hebt het waarschijnlijk niet eens door, maar ik zie je gelijk! Ik hou je de hele tijd in de gaten en probeer in te schatten wat je gaat doen. Ik bedenk een plan, hoe kan ik om je heen werken? En wat word jouw volgende actie? Ow, je wist niet dat jouw perfecte instagramfoto missie mijn werk beïnvloed? Dat doet het! Ik probeer je buiten beeld te houden, probeer de belangrijkste momenten vast kan leggen zonder dat jouw camera in het beeld verschijnt en ik bedenk me hoe ik je toch op een leuke manier in de reportage kan vastleggen. Het bruidspaar ziet graag je gezicht, niet je nieuwe smartphone of camera.

Ik zag een blij gezicht van een moeder achter een smartphone verdwijnen om even een foto van de aankomst te maken. Ik zag hoe een gast, tot ergernis van het bruidspaar, tijdens een intiem moment foto’s maakte waardoor constant het sluitergeluidje van de smartphone te horen was en ik zag hoe de vader van de bruid tijdens de ceremonie even door zijn fotogalerij scrolde om te kijken naar de foto’s die hij al gemaakt had. Wist je dat het bruidspaar mij heeft ingehuurd om juist dit soort momenten te voorkomen? Ik hoop dat je kunt begrijpen dat ik niet over je wil struikelen als je midden op het gangpad hurkt, ik raak afgeleid als je mijn taak probeert over te nemen en daardoor net in mijn beeld komt te staan en ik vind het echt niet leuk om extra werk te hebben aan de foto's waarop je in de achtergrond naar je beeldscherm staart.

Dus de volgende keer wanneer je denkt dat het bruidspaar het fantastisch zal vinden als jij de "perfecte" smartphone foto gaat maken, bedenk dan even dat ze mij hebben ingehuurd om te fotograferen en ze veel liever jouw glimlach dan een smartphone in de foto’s willen terug zien. En, laten we eerlijk zijn, smartphone foto's zijn lang niet zo goed als de foto's waar ze in geinvesteerd hebben en waar ze jaren lang plezier van zullen beleven.

Helemaal geen foto's?

Er zijn genoeg goede momenten waarop je wel je camera tevoorschijn kan halen voor een paar mooie foto’s met het bruidspaar, maar dit is niet tijdens de belangrijke onderdelen van zo een dag. Beleef daarom die momenten samen met het bruidspaar in plaats van met je smartphone, je kunt er namelijk maar een keer in het echt aanwezig zijn en het moment ervaren.

Weet dat ik geen bittere fotograaf ben die bang is dat er geen werk meer zal zijn. Sterker nog ik waardeer het verlangen om zo een belangrijk moment vast te willen leggen. Toch wil je vragen je camera weg te stoppen als je de volgende bruiloft klaar staat om de perfecte instagramfoto te maken. Ik ben ingehuurd om de dag vast te leggen en neem die taak ook uiterst serieus, ik ben er, ik kan het, vertrouw mij maar. Ga jij lekker genieten en maak deel uit van de fotoreportage die een leven lang mee zal gaan, langer dan die wazige smartphone foto die over een week al van je social media feed verdwenen is.

Veel liefs,
De profesionele fotograaf die ingehuurd is haar werk te doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: