We hebben vast allemaal herinneringen aan de schoolfotograaf. Die ene dag in het jaar dat je in je mooiste outfit op school verscheen en gespannen zat te wachten tot je klas aan de beurt was om gefotografeerd te worden.

Ik had echt een hekel aan deze dag, ik vond het echt verschrikkelijk! Het idee dat je lang in een rij achter je klasgenoten moest wachten tot je aan de beurt was. Op basis van je achternaam werd je in de rij gezet en aangezien mijn achternaam Tak is, stond ik achter in de rij. Wanneer ik dan eindelijk aan de beurt was om op de foto te gaan had de volgende klas zich alweer achter de rij aangesloten om op de foto te gaan. Terwijl iedereen keek werd ik op dat vervelende krukje voor die verschrikkelijke achtergrond gezet en moest ik mijn hoofd een beetje naar rechts, nee toch een beetje naar links of miscchien toch wel een beetje naar rechts verplaatsen. De fotograaf zei: “lachen” en voor je er erg in had was de foto al gemaakt en keek ik als een soort van verschikt hertje in de camera.

Nu ik zelf fotograaf ben weet ik dat het veel leuker kan en daarom zorg ik er voor dat niemand zich zo gaat voelen tijdens de familie/groepfoto’s die ik maak tijdens een bruidsreportage.

Met deze 7 tips kun je jezelf voorbereiden er een gezellige ervaring van te maken. Dit, voor velen, minder favoriete onderdeel word dan een klein feestje en samen met mijn hulp creëer je een waardevol familiefoto moment waar iedereen met plezier aan terug zal denken.

1. Maak een lijst.

Hier geld het grote Cliché: “een goede voorbereiding is het halve werk” zeker dus bereid je goed voor! Bedenk van te voren welke foto’s je graag zou willen maken.

Wil je graag een foto met alle dag gasten? Begin je groepfoto lijstje dan met deze foto, zo weet je zeker dat deze foto is gemaakt en dat je in ieder geval een foto met het hele gezelschap hebt. Hierna kun je het beste aan de slag gaan met de familie portretten, vervolgens de getuigen, ceremoniemeester en te eindigen met een foto van je vriendinnen/vriendengroep.

Wanneer er nog tijd over is kun je nog wat groepfoto’s maken die je op dat moment bedenkt. Houd een kleine lijst (10 tot 15 combinaties) om het voor jezelf leuk te houden. Om je alvast op weg te helpen heb ik een voorbeeld lijst voor je gemaakt. Downloaden hier de lijst: belangrijkste groepfoto’s.

2. Het beste moment.

Het beste moment om de groepfoto’s is vrijwel altijd direct na de ceremonie of tijdens de receptie, gewoon vanwege de logistiek! Iedereen bij elkaar, dus maak gebruik van deze mogelijkheid.

Een beter alternatief voor het maken van groepfoto’s is vlak voor de ceremonie. Hierdoor weet je zeker dat al je gasten op tijd zijn voor de plechtigheid, er nog op en top uit zullen zien en je na de ceremonie direct door kan naar de receptie.

3. Bereid de familie hier op voor!

Soms is er gewoon zeer weinig tijd voor het maken van de groepfoto’s en krijg ik een zeer strakke planning in handen. Juist dan wil je snel aan de slag kunnen en moeten de families compleet zijn. Het gebeurt regelmatig dat iemand al naar een andere locatie is vertrokken of zich er helemaal niet bewust van is dat hij word verwacht bij het maken van deze foto’s. Vertel daarom aan iedereen, ongeacht hoe vanzelfsprekend het lijkt, waar en wanneer ze klaar moeten staan voor het maken van deze foto’s.

4. Voldoende tijd.

Bruidsparen onderschatten vaak de hoeveelheid tijd die nodig is voor het maken van groepfoto’s. Niet genoeg tijd voor dit onderdeel plannen om de kosten van de reportage te drukken zal onvermijdelijk leiden tot minder fototijd voor andere misschien wel belangrijkere onderdelen. Bereken als vuistregel 2-3 minuten per foto en voor een GROTE groepsfoto (30 personen of meer) 5-7minuten.

5. Iemand die iedereen kent.

Je fotograaf kent de gasten niet allemaal bij naam, dus als zij diegene probeert te vinden voor een foto zal het veel langer duren, en tijd wegnemen van het maken van de foto’s, dan wanneer je iemand van je gezelschap op deze taak zet. Vraag een familielid/vriend die de meeste mensen kent om te helpen.

Vraag gelijk of hij zij ervoor kan zorgen dat iedereen klaar staat; zonnebril afgezet, tasjes van de schouders, portemonnees verborgen en drinkglazen aan de kant.

6. Beste locatie.

Het draait allemaal om licht! De beste locatie voor de groepfoto’s is dan ook buiten of in een lichte ruimte. Vooral bij de foto met het hele gezelschap wil je ieders gezicht kunnen zien, daarom is licht het belangrijkste element voor het beste resultaat.

Denk vooral ook goed na over de achtergrond voor de groepsfoto’s. Ik kies meestal een plekje uit waar de sfeer van de bruiloft goed zichtbaar is. Elke groep word op dezelfde plek gefotografeerd en dat doe ik bewust. Zo voorkom je dat iemand teleurgesteld is omdat ze de achtergrond van een andere foto mooier had gevonden.

Zorg er ten slotte voor dat mensen niet te ver hoeven te lopen! Vooral als er oudere gasten en / of kinderen zijn.

7. Het moet wel leuk blijven.

Vergeet niet dat je hier wat geschiedenis aan het maken bent! Deze foto’s zullen generatie na generatie blijven bestaan. Toch is het belangrijkste dat je er plezier in hebt. Met deze tips wordt het maken van de familie foto’s een van de leukste momenten van de dag.

Ben je zelf al getrouwd? Of heb je nog een leuk idee op een andere bruiloft voorbij zien komen? Help toekomstige bruidsparen naar ontspannen groepsfoto’s en een leuke ervaring. Laat hieronder een reactie voor ze achter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: