Persoonlijk vind ik de trouwauto een belangrijk onderdeel van elke bruiloft en zorg ik ervoor dat deze goed word vastgelegd bij het maken van de fotoreportage. Je zou je kunnen afvragen waarom het zo belangrijk is zoveel foto’s te maken met de trouwauto? Een paar foto’s van het bruidspaar met de auto voldoet toch wel?

Maar ik weet dan voor veel bruidsparen het trouwvervoer juist heel belangrijk is! Het is de droomauto waar hij/zij van kinds af aan in wil rijden en de bruiloft is een goede reden om dat eens te gaan doen. In sommige gevallen is de vintage auto van het bruidspaar zelf en zijn ze trots op dit pronkstuk. In ieder geval, het bruidspaar heeft de auto heel bewust uitgekozen en er veel tijd of geld in geinvesteerd. Daarom vind ik dat iedere fotograaf daar ook even wat tijd in moet steken en dat je met een beetje voorbereiding geweldige foto’s zou kunnen maken in een korte tijd.

Zo ga je correct aan de slag!

Ten op zichte van collega-fotografen heb ik een heel groot voordeel. Ik krijg een magische twinkeling in mijn ogen als ik de auto voor het eerst mag bewonderen, kippenvel wanneer de motor word gestart en flink begint te ronken. Wat ik er verder over kan zeggen? Ik heb een heel groot zwak voor old-timers en ik het bijzonder Amerikaanse Muscle Cars. Dat geeft het voordeel dat ik weet hoe je correct met een auto om moet gaan en hoe je de auto het beste kunt gebruiken voor stoere foto’s.

BELANGRIJK: Nog voordat je begint met fotograferen is het belangrijk om met de eigenaar van de auto te bespreken wat wel mag maar vooral ook wat niet mag! Waar zou het bruidspaar tegen de auto aan kunnen staan? Wat mag absoluut niet? Kunnen de lichten langere tijd aan blijven zonder dat de accu leeg gezogen wordt? Of moet hiervoor de motor blijven draaien? Maak duidelijke afspraken met de eigenaar zodat je daarna lekker aan de slag kan gaan.

Wanneer de afpraken zijn gemaakt zorg ik er altijd voor dat de auto op een goede plek, en helemaal zoals ik dat zou willen, wordt geparkeerd. Ik kijk vooral goed naar de achtergrond dat daar niet al te veel storende elementen te zien zijn, zorg er dan voor dat de auto staat zoals ik dat voor mij zag en help daarom ook zelf de bestuurder in dit proces. Nu alles staat zoals ik zou willen kijk ik nog een keer, samen met het bruidspaar, vol verwondering naar het uitzicht. Zo staat alles goed, mooi he! Laten we beginnen.

1. De klassieker.

Iedereen heeft in ieder geval deze foto met de trouwauto nodig in de reportage. Waarom? Omdat het een klassieker is die je niet kunt overslaan. Dat is ook de reden waarom ik hiermee begin. Het beste plekje waar het bruidspaar kan gaan staan is tussen het wiel en de zijspiegel. Zo voorkom je dat een mooi detail van de auto achter de jurk verdwijnt en staat het bruidspaar niet te ver naar achter. Ik begin met wat statie portretten en laat het bruidspaar vanaf naar mij toe lopen om wat beweging in het beeld te brengen en zodat we gelijk door kunnen naar de volgende positie.

2. In het spotlicht

Het vooraanzicht van de auto is voor veel mensen spectaculair en herkenbaar. Daarom maak ik ook altijd een foto van het bruidspaar dat voor de auto uit loopt en geef ze een punt om naartoe te lopen (meestal in het licht van de koplampen) en heb ze al een handeling als opdracht meegegeven. Doordat het bruidspaar zo bezig is met hoe ze de handeling moeten uitvoeren zal het wandelen naar de plek veel meer ontspannen gaan en natuurlijker op de foto overkomen.

De eerste keer als ze de handeling (een knuffel, een kus, elkaars handen vastpakken, enz enz) word uitgevoerd kan dit nog een beetje onhandig overkomen. Maar omdat ik voor een soepele workflow wil gaan kijk ik bij ieder bruidspaar wat werkt en pas hun houding of positie aan naar een manier wat voor de foto zal werken. Als ik de foto heb geef ik ze een andere handeling en zeg daarna even niks meer. Laat ze ook maar even genieten van het moment!

3. Lekker kontje.

Vergeet niet om de auto even van de achterzijde te bekijken. Het kan zijn dat de auto aan de achterkant bijzondere details heeft of dat het bruidspaar daar een “Mr & Mrs” slinger, blikken of een ander leuk accessoire heeft opgehangen. Deze foto mag je dan natuurlijk niet overslaan. Het is een leuke manier om het bruidspaar naar elkaar te laten zitten op de laadklep of het randje van de kofferbak voor een klein kusje.

4. Lak, chroom en trouwdetails.

Eenmaal mijn werkmodus aangezet, dan ben ik niet te stoppen! Ik wil door, door, door en zoveel mogelijk goede foto’s maken in de korte tijd die ik van het bruidspaar heb gekregen. Toch is het belangrijk om tijdens de fotoshoot er voor te zorgen dat het bruidspaar een kleine pauze krijgt. Zij kunnen dan even lunchen, een lekker bakkie koffie nemen of gewoon genieten van deze avontuurlijke dag en ik kan aan de slag gaan met wat detailshots van en met de auto.

Auto’s hebben allemaal verschillende ondergronden en structuren en door dit te gebruiken in de detailshots krijg je hele gevarieerde foto’s die helemaal passen in de stijl van de bruiloft. Deze foto’s zijn goede sfeermakers voor in het trouwalbum.

5. Klaar voor vertrek.

Als ik bijna alle gewenste foto’s met de auto heb gemaakt en de tijd bijna om is begin ik met deze laatste positie/tip. Aangezien we zo naar de volgende locatie vertrekken is het toch al de bedoeling dat het bruidspaar de auto in zal stappen, dus waarom niet gelijk gebruik maken van dit moment? Zitten ze achterin? Dan kruip ik altijd even op de voorstoel om het bruidspaar met het interieur van de auto op de foto te zetten. Zitten ze voorin? Dan fotografeer ik het bruidspaar vanaf een zijkant van de auto (wel met het raam open om spiegeling tegen te gaan) of vanaf de voorzijde terwijl zij naar elkaar toe schuiven voor een kus.

Bonus tip! Voor de stoerste.

Disclaimer: Deze foto is niet voor iedereen en je kunt deze foto alleen maken wanneer het bruidspaar de chauffeur kennen en 100% vertrouwen! En ook jij als fotograaf weet dat dit veilig kan worden uitgevoerd. Bespreek goed de risico’s en veiligheidsmaatregelen met het bruidspaar en wees je er van bewust dat je die niet zomaar MAG doen.

Wanneer ik het grote geluk heb dat het bruidspaar wordt rond gereden of dat een van hun gasten ook de trouwauto kan en mag besturen weet ik al weer hoe laat het is! Burnout tijd! Voor echte race en autofans is dit een van de meest gewaardeerde foto’s en waarom kun je er dan niet een hele speciale trouwfoto van maken?

Ik laat de chauffeur altijd de locatie uitkiezen en zorg ervoor dat het bruidspaar op een goede afstand van de auto staan. Voordat ik meteen begin met aftellen voor een burnout leg ik het bruidspaar heel duidelijk uit wat ze moeten doen (want anders gaan ze naar de auto kijken en krijg je niet de gewenste foto) en geef ook aan dat ze maar een kans hebben om het goed te doen. Dan ga ik naar de chauffeur toe en overleg met hem/haar wat het startteken zal zijn. Daarna ga ik naar een plek waar wil fotograferen en maak eerst een testshot zodat ik zeker weet dat mijn camera goed ingesteld is, ik op de juiste plek sta en het bruidspaar weet wat ze moeten doen. Dan tel ik af. 3 …… 2 ……. 1 … GOOO!!

Misschien kan ik jou helpen!

Zijn jij en je partner nog op zoek naar een autoliefhebbende stoere trouwfotograaf? Nou dan zit je hier op het goede (web)adres. Ik weet zeker dat ik de juiste fotograaf voor jullie ben en ik hoor graag wat jouw fotoplannen zijn voor de bruiloft. Leer mij beter kennen: over mij.

Mocht je niet gaan trouwen of al getrouwd zijn en jullie liefde willen vieren door een memorabele fotosessie? Dan is misschien een Loveshoot waar jij naar zoekt. Laat je het weten als ik iets voor je mag betekenen? Of beter gezegd als ik jullie (trouw)auto mag komen bewonderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: