Ik heb al veel mooie bruiloften mogen vastleggen, van intieme ceremonies tot grote feesten en zelfs een bruiloft in de bergen van Spanje. Het overgrote deel van deze opdrachten breng ik mijn vaste second shooter Karin met mij mee. Ze is er bij om mij te ondersteunen, om het bruidspaar te helpen bij het realiseren van hun droomreportage en onze non-verbale communicatie lijkt soms op een kleine comedy show. Toch is het voor veel bruidsparen niet duidelijk wat een second shooter is en waarom het nodig is een second shooter bij hun bruiloft te hebben. Daarom ga ik dat hier uitleggen en leer je gelijk wat de drie grootste voordelen zijn van een second shooter.

Wat is een second shooter?

Voordat ik je kan uitleggen wat een second shooter op je bruiloft kan betekenen is het misschien wel handig om te weten wat een second shooter eigenlijk is. Een second shooter is een tweede fotograaf die de hoofdfotograaf ondersteund waar dat nodig is en kan worden ingezet om op een andere locatie als de hoofd fotograaf te fotograferen.

Wat doet een second shooter?

Een second shooter voert verschillende ondersteunende taken uit en fotografeert delen van de dag. Vooral op momenten van het klaarmaken is het handig een tweede fotograaf te hebben. De second shooter kan het klaarmaken van de bruidegom vastleggen en de hoofdfotograaf de bruid, of andersom. Nu denk je misschien, maar dat kan een fotograaf toch ook wel vastleggen? Ja, natuurlijk is dat mogelijk. Om alle details en het hele proces van het klaarmaken vast te leggen is er tijd nodig en meestal kleed het bruidspaar zich tegelijk om maar op een andere locatie, dus vergis je niet in de tijd die verloren kan gaan door tussen locaties te reizen.

Bij de ceremonie, het belangrijkste onderdeel van de dag, wil je natuurlijk alles vastgelegd hebben. Daarom is het een groot voordeel om ook hier een second shooter in te kunnen zetten. Het moment dat de bruid en haar vader nog even staan te wachten tot de ceremonie begint en de bruidegom die al vol spanning staat te wachten in een ceremonie zaal vol vrienden en familie kan dan beide worden vastgelegd.

Voor de hoofdfotograaf is een second shooter echt geen overbodige luxe! Het is eigenlijk noodzakelijk, de second shooter zorgt ervoor dat er een aantal taken uit handen van de fotograaf word genomen. Bijvoorbeeld; het goedleggen van de jurk en de sluier, het boeket aangeven of vasthouden als deze even niet nodig is voor de foto’s en als het bruidspaar dorst heeft is zij de eerste die opspringt om wat te drinken voor ze te halen. Dit geeft de hoofdfotograaf meer tijd om te fotograferen en de rust om te kunnen focussen op wat echt belangrijk is: een fantastische fotoreportage!

Naast dat een second shooter fotografeert en assisteert is ze er ook voor de mentale ondersteuning voor de hoofdfotograaf. Dit kan bijvoorbeeld zijn tijdens het reizen tussen fotolocaties. De second shooter staat met de auto al klaar achter de trouwauto terwijl de hoofd fotograaf net nog even wat foto’s maakt van het moment waarop het bruidspaar vertrekt. Het bruidspaar stapt in en rijd weg. Doordat de auto al klaar staat kan de fotograaf ook meteen instappen en de achtervolging inzetten. Tijdens de rit heeft de fotograaf even de tijd om bij te komen en te analyseren of alles nog op schema loopt.

Is een second shooter echt nodig?

Ja, een second shooter is echt wel nodig! Niet alleen ter ondersteuning voor de fotograaf, maar ook voor het bruidspaar. Ze is er om de taken uit te voeren waar je ceremonie meester niet voor gevraagd is, taken uit te voeren die je niet aan een gast wilt overlaten omdat die er zijn om de dag samen met jou te vieren en door een second shooter in te huren zitten er ook nog drie hele grote voordelen aan voor jou!

1. Het complete verhaal word vastgelegd.

Wanneer je partner en jij je apart van elkaar klaarmaken is er in beide gevallen een fotograaf aanwezig om dit vast te leggen. Op het moment dat jullie elkaar voor het eerst zien kunnen twee fotograferen beide reacties veel beter vastleggen en jij rustig genieten van het moment zonder dat iemand rondjes om je heen sprint.

2. Variëteit aan foto’s van de belangrijke momenten.

De fotosessie is een kort moment waarop de formele portretten gefotografeerd worden, de ene fotograaf kan de hele sfeer vastleggen en tegelijkertijd is de second shooter daar om de close-up portretten te maken. Tijdens de ceremonie word geen moment gemist omdat er twee fotografen paraat staan. De ene zal zich focussen op de reactie van de gasten en de andere op de kleine momentjes van het bruidspaar.

3. Uiteindelijk meer foto’s.

Twee fotografen, twee paar ogen, twee camera’s, dus twee keer zoveel foto’s dan als je een fotograaf inhuurt.

Wil je meer weten?

Zit je na deze informatie nog met vragen voor of over second shooters? Of ben je geïnteresseerd in wat wij voor jouw bruiloft kunnen betekenen? Neem dan vooral contact met mij op!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: