Ik word altijd zo enthousiast van sneeuw, heb jij dat ook? Wanneer de eerste sneeuw naar beneden begint te dwarrelen sta ik met mijn neus tegen het raam gedrukt. Aandachtig kijk ik naar de magische witte vlokjes die overal blijven plakken. Als eindelijk alles gevallen is word het tijd om op pad te gaan. Tijd om dit prachtige fenomeen te fotograferen.

Maar hoe fotografeer je dit nou eigenlijk? Ik heb hieronder enkele onderdelen in de fotografie waar je rekening kunt houden om de perfecte foto in de sneeuw te maken.

sneeuw, landschapfotografie, landschap, nederlande natuur, schoorlse duinen, holland, nederland, natuur,

Contrast.

Om je foto tot een sterker beeld te maken is het van belang om op zoek te gaan naar een goed contrast. Hiermee bedoel ik natuurlijk niet dat je bij het (na)bewerken aan de contrast en helderheid schuifjes moet gaan zitten, maar kijk voordat je begint met fotograferen eens goed naar je omgeving. welke onderwerpen vallen je op? Waarom vallen deze dingen je op? Waarschijnlijk kom je er dan snel achter dat dit komt omdat ze (donker) afsteken tegen de witte sneeuw. Dit is dus waar je naar op zoek kunt gaan voor het maken van een toffe sneeuwfoto. Contrast is het verschil tussen tegenstellingen, in dit geval het verschil tussen de witte sneeuw en het donkere sillouette.

Seat, Seat ibiza, zwarte auto, auto in de sneeuw, sneeuw, fotograferen, parkeerterrein, hargen, hargen aan zee,

Lichtmeting en belichten.

Wanneer je met een smartphone of camera op automatische lichtmeting fotografeerd kan het gebeuren dat je hele donkere of grijze foto’s krijgt. Dit heeft te maken met dat een lichtmeter alle vlakken in je beeld omzet in helderheden. De helderheden worden gelezen als zwart, midden grijs, wit en alles wat daar tussen zit. Om de foto “goed” te meten en de foto niet onderbelicht (te donker) of overbelicht (te licht) op te meten zoekt je lichtmeter altijd de gemiddelde belichting van het hele beeld.

landschap, winter, hargen aan zee, winter landschap, duinen in de sneeuw, sneeuw, nederland,

Een camera kan een hele zonnige dag of een winterdag met veel sneeuw niet van elkaar onderscheiden. Witte sneeuw zal altijd zorgen voor veel reflecterend licht en daar reageerd de lichtmeter van je camera automatisch op. Jij als fotograaf kunt natuurlijk wel dat onderscheid maken. Nu je weet dat een lichtmeter altijd voor een gemiddelde meting zal gaan kun je er voor kiezen om de foto iets te overbelichten en zo de helder witte sneeuwlandschappen vast te leggen.

Witbalans en kleur

Kleuren kunnen als warm en koud worden ervaren, dit heeft te maken met dat onze hersenen de kleuren onbewust associƫren met natuurlijke elementen. Geel en rood worden vaak als warm ervaren en groen als fris en blauw als een koude kleur. Met deze informatie kun je er voor zorgen dat je de juiste keuze gaat maken voor het witbalans.

De foto bevat sneeuw, sneeuw word geassocieerd met kou, dus is het belangrijk dat je foto niet een te warme gloed heeft. Er geldt natuurlijk een uitzondering voor een sneeuwfoto bij ondergaande zon. De warme zonnestralen geven een goed contrast en kunnen dan juist de koude kleur van de sneeuwvlokken versterken.

Nu hoop ik natuurlijk dat jij wat aan deze tips hebt zodat je de best mogelijke sneeuwfoto’s kunt maken. Als het dan eindelijk gesneeuwd heeft in Nederland, ga dan maar snel aan de slag voordat de sneeuw al weer gesmolten is. Ga je op wintersport? Vergeet dan niet om ook gewoon te genieten van je vakantie en wie weet kom jij wel thuis met de beste vakantie foto’s die je kunt maken.

Heb je nog een mooie foto kunnen maken die je graag met mij wilt delen? Doe dat vooral hieronder in de reacties, ik ben heel benieuwd naar het resultaat!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: