Fotoshoots zijn leuke ervaringen om mee te maken, als resultaat aan een leuke fotoshoot hou je een gezellige herinnering en mooie foto’s over. Ik beleef altijd onwijs veel plezier aan Loveshoots. Tijdens de shoots leer ik leuke stellen kennen en zie ik dat elke liefde anders is. Het is leuk om persoonlijke trekjes vast te kunnen leggen en de locatie geeft de sfeer aan de gehele fotoshoot.

Waar moet je aan denken bij het plannen van een fotoshoot?

Na een mooie zomer vol met leuke fotoshoots was het tijd om zelf zomervakantie te vieren. Mijn vriend en ik gingen op vakantie naar Amerika en het leek mij een goed moment voor leuke foto’s van ons samen. We zijn nu al langer dan 5 jaar een stel en hebben maar weinig foto’s van ons samen. Dit komt omdat ik altijd de foto’s maak en het dan niet makkelijk is er zelf ook op te staan.

Voordat ik de perfecte fotograaf voor onze fotoshoot had gevonden ben ik door een aantal processen heen gegaan. Dit heeft mij doen realiseren dat veel mensen hier ook doorheen gaan en ze sommige overwegingen moeten maken voordat ze de geschikte fotograaf vinden. Daarom besloot ik mijn ervaring te delen en hopelijk helpt het jou de passende fotograaf te vinden voor jullie fotoshoot.

Allereerst, de locatie: Hoe vind ik de juiste locatie?

Het belangrijkste bij het kiezen van de locatie is dat je er rekening mee houd dat deze de hele sfeer voor de fotoshoot zal bepalen. Je kunt hierbij denken aan plekken die bijzonder voor je zijn of die goed bij je interieur passen als je mooie foto’s in je huis wilt hangen. Dit is hoe ik de locatie voor onze fotoshoot heb uitgekozen.

Ik wilde graag een deel van de foto’s in de stad maken en een deel in een natuuromgeving. Ik ben dol op oude eik bomen met Spaans mos en vond deze heel belangrijk voor de sfeer van de foto’s. Tijdens onze reis kwamen we langs meerdere plekken waar deze bomen stonden en dat maakte het uitkiezen van de locatie wat makkelijker. Het stadgedeelte was dus de bepalende factor Omdat ik nog nooit in Amerika ben geweest ben ik een heel “onderzoek” gestart (met streetvieuw en afbeeldingen kom je heel ver). Al snel had the French Quarter in New Orleans mijn hart gestolen en was de locatie gekozen. De fotoshoot zou plaats vinden in New Orleans.

Hoe vind ik een goede fotograaf?

Via google ben ik op zoek gegaan naar fotografen in New Orleans. Ik heb meerdere websites bezocht en veel portfolio’s bekeken. Er was een groot aanbod aan fotografen en daarom is het altijd belangrijk om te weten wat je wilt of mooi vind.

Ik wilde een professioneel fotograaf die goed meedacht voor voor fotoshoot, waar het contact goed liep en ik het idee dat dat en met mij en mij partner zou klikken. Dus ik ging op zoek naar foto’s die mij aanspreken, ik vond het onwijs leuk als de fotograaf een blog had zodat je kon lezen hoe een fotoshoot zou gaan en op de about pagina kon je bij sommige een uitgebreid verslag vinden over de fotograaf en wat zijn/haar interesse waren. Hiermee vond ik de perfecte fotograaf die mijn wensen in vervulling kon brengen. Ik ging haar volgen op Instagram en heb haar hele feed bekeken. Nog steeds was ik overtuigd en toen werd het tijd voor de volgende stap.

Hoeveel geld wil ik aan de fotoshoot uitgeven?

Dit is voor heel veel mensen een belangrijk onderdeel. Veel mensen willen niet te veel aan een fotoshoot uit geven. Het is wel leuk zo een fotoshoot maar een paar honderd euro is wel veel geld voor een paar foto’s, toch? Ikhad een budget gesteld van €200,- voor onze fotoshoot.

Veel mensen hebben geen idee wat er allemaal bij een fotoshoot komt kijken. Omdat ik zelf fotograaf ben weet ik dat een fotoshoot veel meer is dan alleen maar foto’s maken. Voor de fotoshoot bouw je al een band op met je klant, je leert wat hun wensen zijn en bereid je daarmee voor de sessie. Tijdens de fotoshoot stel je je klant op zijn gemak, je vervuld de wensen van je klant, kijkt tijdens het fotograferen uit naar de perfecte plekjes, intussen leer je je klant nog beter kennen, je begeleid je klant door een aantal poses en het er zo natuurlijk mogelijk uit laten zien, je moet technisch bezig zijn, de belichting veranderd en daar moet je op inspelen, wat het allerbelangrijkste is tijdens de fotoshoot is dat je emotie vast kan leggen. Na de fotoshoot worden de foto’s ingeladen en omgezet naar een leesbaar bestand voor je computer, dan worden de foto’s uitgezocht, bewerkt en in perfecte staat afleveren aan de klant. Dit neemt wel enkele uren tijd in beslag en daarvoor wil je ook betaald worden. Over je hard verdiende centen draag je als ondernemer dan ook nog 21% BTW af en aan het einde van het jaar betaal je over de winst nog inkomsten belasting. Dus gemiddeld gaat 35% van het bedrag naar de staat. Daarom is een budget tussen €100,- en €300,- voor een professioneel fotograaf zo gek nog niet.

Hoe zoek ik contact met de fotograaf?

Op de website kon ik bij contact een digitaal aanvraag formulier invullen. Hier vulde ik onze namen, contactgegevens, locatie en gewenste datum is. Wat dan ook belangrijk is, is om te vragen wat het tarief van de fotograaf is en dan is het wachten op een antwoord. Het kan natuurlijk zijn dat ze niet meer beschikbaar was voor onze fotoshoot of niet in mijn gestelde budget paste en ik weer op zoek kon naar een andere fotograaf.

Binnen 2 werkdagen kreeg ik een antwoord en gelukkig was ze nog beschikbaar. Haar tarief was $400,- (ongeveer €370,-) voor een loveshoot. We kregen dan 2 uurtjes van haar tijd voor fotograferen en mochten meerdere keren van kleding wisselen als wij dat wilde. Dit was ruim boven het budget.

Boeken of verder zoeken?

Wat ik belangrijk vond was kwaliteit en daarna pas prijs. De fotograaf die ik had gekozen was een leuke meid, het mail contact liep goed en haar portfolio zag er veelbelovend uit. Vond ik haar fotografie het waard om mijn budget bij te stellen? of ging ik op zoek naar een andere fotograaf die wel in mijn budget paste maar niet de kwaliteit kon leveren waar ik naar op zoek was?

Ja, zij was het wel waard! En ja, ik vond kwaliteit belangrijker dan prijs! Dus nee wij gaan niet op zoek naar een andere fotograaf en daarom kozen wij er voor meer geld aan de fotoshoot uit te geven en het budget bijna te verdubbelen. 

Bespreek je wensen en de locatie.

Heb je al een locatie uitgekozen? Top! Bespreek deze dan met de fotograaf. Hij/zij komt uit deze omgeving en heeft er waarschijnlijk al eerder gefotografeerd en kan je daarom advies geven voor leuke plekjes. Jullie kunnen aangeven wat je belangrijk of mooi vind, zo kun je ook bedenken waar je de fotoshoot wilt beginnen en zo kun je makkelijk een geschikte plek vinden om elkaar te ontmoetten.

Heb je nog geen locatie? Dat is natuurlijk ook geen probleem. De fotograaf kan vast met veel leuke en passende locaties komen voor jullie fotoshoot.

En het weer?

Wij wisten van tevoren dat het in New Orleans zonnig en 32graden zou zijn. Dus wij maakte ons geen zorgen over het weer, in Nederland is dit wel een ding om over na te denken.

De meeste fotoshoots worden in de zomer geboekt. Omdat het dan mooi weer is, je buiten kunt afspreken en in de zomervakantie zijn de meeste mensen vrij. Omdat de meeste fotoshoots dan worden gedaan kan het zijn dat je fotograaf volgeboekt is. Het kan ook zijn dat je meer van de winter, lente of herfst houdt. Je kunt dan ook heel goed een fotoshoot op een gekozen buitenlocatie boeken. Maar wat als het regent? Paraplu mee en wat regenlaarzen aan? Het is wel origineel! 

Liever wil je dat het niet regend of koud is, het aller liefste wil je veel zon. Maar helaas is het in Nederland niet het zelfde als in Amerika. We hebben hier nou eenmaal bewolkte dagen en je kunt dan prima een fotoshoot hebben. Als het echt heel slecht weer word denk dan alvast van tevoren na over een binnenlocatie. Sommige fotografen hebben een studio, ik heb dit bewust niet. Ik vind dat de locatie de sfeer aan de fotoshoot geeft en een witte ruimte waar mensen in staan doet dit helaas niet voor mij. Je kunt heel creatief zijn met binnenlocaties. Denk bijvoorbeeld aan; een vlinderkas, een gezellige locatie waar jullie na een lange wandeling warme chocolademelk bij een haardje drinken, een boerenstal van een vriend, of een andere overdekte plek.

Wat trekken we aan?

We hadden de locatie en de fotograaf. Toen het tijd was om te koffers in te dus moesten we bepalen wat we tijdens de fotoshoot aan wilde trekken. Ik had mijn vriend gevraagd wat hij aan wilde trekken en heb daarop mijn kleding uitgekozen. Omdat je je tijdens de fotoshoot op je gemak wilt voelen moet je ook iets aantrekken waarin jij je op je gemak voelt. Je hebt vast nog heel veel leuke kleding in je kast hangen! Zo niet, dan is het een goed excuus om lekker met je vriendinnen te gaan shoppen!

Op pinterest kun je heel veel inspiratie op doen voor kleding en welke kleuren of stoffen bij je gekozen locatie passen.

Wat spreek je allemaal af?

Het is belangrijk dat je voor de fotoshoot een duidelijke plek (liefst adres) hebt afgesproken.  De fotograaf weet natuurlijk niet wie jullie zijn en hoe jullie er uit zien en jij hebt hem/haar alleen op de foto gezien. Je kunt ook je telefoonnummer geven en die van de fotograaf vragen. Dit is handig als je elkaar niet kunt vinden, gehinderd bent of je hebt vergist in de afgesproken plek.

Als je nog speciale wensen hebt, geef dit dan ook van tevoren aan. De fotograaf heeft dan nog even de tijd om zich hier op in te stellen en een goed moment of plekje te vinden voor je wens.

Het kan gebeuren dat de fotograaf van tevoren een aanbetaling vraagt. Ik kan begrijpen dat je het spannend vind zomaar geld over te maken zonder dat je er iets voor hebt gekregen. Maar de fotograaf heeft al wat tijd in de fotoshoot gestoken. Stel dat de klant niet komt opdagen. Natuurlijk ben je dat niet van plan. Dus de aanbetaling is gewoon een zekerheid voor beide partijen.

En dan tijd voor de fotoshoot.

Wees op tijd, kom je afspraken na en geniet er vooral van!

Wanneer krijgen wij de foto’s?

Je hebt inmiddels vast een afspraak gemaakt met de fotograaf over de levering van de foto’s en hoe lang dit kan duren. Er zit nou eenmaal wat tijd in de nabewerking van een fotoshoot. Dus het is niet mogelijk dat de foto’s binnen een uur in je mailbox verschijnen. Sommige fotografen hebben wat meer tijd nodig de foto’s te bewerken omdat ze meerdere fotoshoots of bruidsreportages per week maken. Iedereen wilt zijn foto’s graag snel zien maar de fotograaf wilt ook elke opdracht even veel aandacht geven en deze natuurlijk niet afraffelen. Dat wil jij toch ook niet?

Geef je fotograaf de tijd deze foto’s te verwerken. Hij/zij is je echt niet vergeten en stuurt je de foto’s als deze klaar zijn. Ik ben op dit moment nog aan het wachten op de foto’s van onze shoot maar ik weet dat onze fotograaf veel andere opdrachten te doen heeft. Natuurlijk denk ik elke dag wel, ik wil graag mijn foto’s zien. Maar ik weet ook dat ze niet weggaan, ze zijn al gemaakt, dus ze zullen niet zomaar verdwijnen. Ze zijn klaar als ze klaar zijn en als wij ze krijgen hebben wij een mooie herinnering aan onze tijd in New Orleans waar we nog lang van kunnen nagenieten!

%d bloggers liken dit: