Na de mededeling dat “grote” bruiloften tot 1 juni niet door gaan was ik best wel bezorgd. Ik heb geprobeerd mijn gedupeerde bruidsparen te helpen, voor zo ver ik dat kon. Ik was er vooral om hun frustratie en verdriet even aan te horen waarna ik ze hielp een passende oplossing te vinden.

Al deze bruiloften zijn naar volgend jaar verplaatst en daardoor kwam ik tot 1 juni zonder werk te zitten. Maar ja, geen werk betekent ook even geen inkomen. Ik kwam daarom in aanmerking voor de Tozo regeling, een TIJDELIJKE overbruggingsmaatregel voor zelfstandig ondernemers waarbij de overheid je loon aanvult tot het bijstandsniveau. Maar, je moet hierover nog wel inkomstenbelasting betalen aan het einde van het jaar! Deze regeling is aan te vragen voor maximaal 3 maanden en na 1 juni…. Tja, dan moet je vast wel weer aan de slag kunnen. Hopelijk wel ja! Voor nu haalde het in ieder geval een beetje druk van de ketel.

Ik besloot er het beste van te maken en al mijn creatieve ideeën voor mijn bedrijf uit te voeren. Meestal is er in een druk seizoen geen tijd voor en blijft het idee maar een idee. De afgelopen tijd heb ik mij bezig gehouden met het maken van video’s. Korte tutorials waarin ik uitleg hoe je bepaalde onderdelen van jouw bruiloft zou kunnen fotograferen met een smartphone. Je hoeft geen grote technische kennis te hebben om je foto’s net iets mooier dan gemiddeld te maken, met een creativiteit en een beetje lef kom je al heel ver. Ik vind het onwijs leuk om deze video’s te maken en merk iedere keer dat ik een beetje beter ben geworden. Heerlijk om dit eindelijk te kunnen doen! De video’s zullen snel beschikbaar zijn op mijn blog en social media.

Afgelopen week kwam de grootste shock; de persconferentie waarin werd aangekondigd dat het verbod op evenementen en daarmee dus ook bruiloften, zou worden verlengd naar 1 september 2020. Wat betekent dit voor mij? Dat het hele trouwseizoen voor 2020 gecanceld wordt. De maanden waarin ik hard werk om voldoende geld te verdienen om de winterperiode waarin er nauwelijks bruiloften zijn op te vangen, is zo in één klap weg.

Nu zul je misschien denken, waarom doe je geen ludieke actie of ga je aan de slag met andere fotografische opdrachten? Heb je al gedacht aan bijvoorbeeld familie fotosessies? Dat lijkt inderdaad een heel goede en ‘makkelijk’ te realiseren oplossing voor de komende tijd. Helaas werkt dit in de praktijk anders. Ik ben een fotograaf die fotografeert op locatie, meestal in de natuur, en het is momenteel niet mogelijk met ‘grote’ groepen af te spreken. Dan houd je nog de optie over om een gezinsshoot in hun eigen huis te doen. Helaas wordt dit door de 1,5 meter afstand die we moeten houden erg lastig in het gemiddelde huis. Vergeet ook zeker niet dat veel mensen in deze crisis voorzichtig zijn met het uitgeven van hun geld aan dit soort ‘luxe’ producten.

Kun je dan geen fotosessie aanbieden voor 50 euro? Zo blijft het betaalbaar, meer kans op veel opdrachten en kun jij je geld verdienen in deze tijd. Hm, weer een leuk idee waarvan de uitvoering helaas wat anders in elkaar zit. Van die 50 euro draag ik direct 21% belasting af. Het netto bedrag is dan nog 39,50. Hiervan betaal ik dan nog mijn reiskosten, energie maatschappij, camera apparatuur, abonnementen (bewerkingssoftware, webhosting en online klanten galerij), de boekhouder, verzekeringen en als er dan überhaupt nog iets overblijft om mijzelf loon uit te kunnen betalen dan mag ik aan het einde van het jaar ook nog inkomstenbelasting betalen. Je begrijpt; aan het einde van de streep blijft er niets van over en heb ik er veel meer werk aan dan dat ik er daadwerkelijk iets aan kan verdienen.

Daarom heb ik mijzelf de tijd gegeven om tot 1 juni, zolang ik nog steun krijg van de overheid, bezig te blijven met het maken van video’s en het uitvoeren van andere projecten. Op 1 juni 2020 zal ik voor onbepaalde tijd in loondienst gaan. De hypotheek, boodschappen en andere kosten moeten ook gewoon worden betaald. Dit was een heel lastig besluit, het heeft voor wat verdrietige dagen en slapeloze nachten gezorgd maar het is een noodzakelijke keuze. Ik doe het zodat ik niet definitief de deuren van mijn bedrijf moet sluiten, ik doe het voor de toekomst van mijn bedrijf. Mijn passie voor fotografie blijft en ik kan niet wachten tot ik de mooiste dag van jullie leven vast mag komen leggen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: